Bir İşi Bilen Yapar, Bilmeyen Eleştirir, Yapamayan Çamur Atar Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip bir işi bilen yapar bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir edinebilirsiniz.

Bir işe insanların bakışı kişiden kişiye göre değişir. İşi bilen, bilmeyen ve yapamayanların aynı iş hakkında düşüncesi farklıdır. Birilerinin yaptığı güzel işlere çamur atmak kolaydır. Herkes bir başkasını yaptığı işten ötürü karalayabilir. Ama önemli olan bir işi kendimiz yapabilmektir. Bu anlamda işimizde kendimizi geliştirmeli, her ayrıntıyı iyi bir şekilde öğrenmeliyiz. Bunun için çaba göstermemiz gerektiğini unutmamalıyız.

Bir işi en iyi onu bilen yapar. Yani işin eli olmak başkadır. O işin nasıl yapılacağını bilmeyenler ise kendileri çabalamış olur, ellerinden bir şey gelmediğini fark ettikleri anda da işini yapanı olumsuz anlamda eleştirmeye başlar. Yok şu olmamış, böyle olsa daha iyi olurdu gibi eksik bulmaya çalışırlar. Dolayısıyla bir işi bilmemek, o işten anlamamak işin ehlini eleştirmeye kadar gider.

En acımasız olanlar da hiçbir işi yapma becerisi gösteremeyenlerdir. Bunlar yapacakları işi eline yüzüne bulaştırırlar. Yapamadıkları gibi işin ustasını acımasızca eleştirmekten, karalamaktan çekinmezler. Buradaki çamur atma meselesinden tam olarak bir art niyet söz konusudur. Bari işi yapamıyorsun, o zaman kimseye çamur atmana da gerek yoktur.

Sonuç olarak bizler iyi niyeti elden bırakmamalıyız. Bir işi en güzel şekilde öğrenmeliyiz. Bu alanda kabiliyetimiz varsa, öğrenme hevesine sahipsek işi öğrenmek fazla uzun sürmeyecektir. İnsan bir işte çalıştıkça zaman içinde ustalaşır. Bu tecrübenin bir sonucudur. Bilmediğimiz konularda insanları eleştirmekten kaçınmalıyız. Hiç yapamıyorsak o zaman susup oturmalıyız. Kimseye boş yere çamur atmanın bir anlamı yoktur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski