Bu bölümdeki metninden hareketle ağzının bıçak açmamak deyimi ile ilgili yapacağınız konuşma sınavı adına fikir alabilirsiniz.
İnsan bir şey biliyor ve on konu hakkında ser verip sır vermiyorsa bildiklerini saklıyor demektir. Böyle bildiği konular hakkında konuşmamayı tercih etmek ağzını bıçak açmamak demektir. Yani o kişiyi ne kadar baskı altına alırsanız alın, ne kadar zorlarsanız zorlayın bir kelime bile ağzından laf alamazsınız.
Hepimizin sır sakladığı olmuştur. Bazı meseleler öyle ulu orta kimseye anlatılacak cinsten değildir. Hatta anlatılsa bir sürü kötü şey yaşanabilir. Birilerinin huzuru kaçar, birileri zarar görebilir, siz bundan suçlu duruma düşebilirsiniz. O yüzden her bildiğimiz her zaman söylenmiyor. Söylenilmemesi daha uygun olan meselelerde ağzımızı bıçak açmamalıdır. Bildiğimizi konuşmamak, kimseye çıtlatmamak bazen daha iyidir.
Hayatta konuşulacak şeyler var, konuşulmayacak şeyler var. Bazı konuların gizli kalması gerekir. Özel meseleler hiç kimseye anlatılmamalıdır. Çünkü bu tür saklı tutulması daha doğru olan meselelerin anlatılması demek bir çuval inciri berbat etmek gibidir.
Sonuç olarak ağzını bıçak açmamak, susup kalmak, hiçbir şey söylemek anlamına gelir. Hepimiz yaşadığımız veya tanık olduğumuz bazı durumlarda konuşmamanın daha uygun olduğu kanaatine varırız. Bu durumlarla ilgili bir laf etmek olayı daha içinden çıkılmaz hale getirebilir. Sorunları çözmek yerine daha da büyütebilir. O nedenle böyle durumlarda sessiz kalmak herkes için daha doğrudur. Konuşup da yok yere başımızı ağrıtmaya gerek yoktur. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.