Bu bölümdeki metni inceleyip aç bırakma hırsız edersin çok söyleme arsız edersin atasözünü açıklayınız konulu konuşma sınavı için fikir alabilirsiniz.
Himayeniz altındaki kişilerin karnını doyurma sorumluluğunuz vardır. Örneğin büyük bir iş yeri, fabrika gibi yerlerde patronlar çalışanların yeme içme ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğuna sahiptir. Onların maaşları vaktinde yatırılmasa, karınları doyurulmazsa orada hırsızlık gibi kötü durumlar yaşanır.
İnsanların hataları olabilir. Siz de akıl vermek için onlara sürekli suçlayıcı ve yargılayıcı dil kullanırsınız. Hatalarını her seferinde yüzlerine vurursunuz. Böyle her defasında o konuları açıp da insanların yüzüne bu hataları vurmak hiç iyi sonuçlanmaz. O kişiler günden güne sözlerinizi takmamaya başlar. Bu da onların arsız olmalarına yol açar.
Büyükler, yöneticiler, patronlar, amirler yönetimi altında bulunanlara karşı olması gerektiği gibi davranmalıdır. Aile büyükleri için ilgilenmeleri gereken çocuklar vardır. Çocukların masrafları anne ve baba tarafından temin edilir. Anne ve baba bu konuda duyarsız davranırsa o çocuklar arsız da olur, hırsız da olur. Dolayısıyla anne babalar çocuklarının, patronlar emri altındaki çalışanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı, gereken şeyleri ölçülü olarak ayarlamalıdır. İstenmeyen davranışlarda bulunanların bu olumsuz halleri de sürekli konusu açılıp o kişilerin yüzüne suçlayıcı bir üslupla söylenmemelidir.
Sonuç olarak karşınızdaki birini yanlış yaptığı konularda sürekli uyarmak, ona hep istenmeyen işler peşinde koştuğunu hatırlatmak kötü sonuçlanır. Sizin burada niyetiniz yanlış olan durumu iyiye çevirmek ve o kişiyi düzeltmek olsa da sürekli uyarıcı konuşmalar kişiyi arsızlığa götürür. Yine ihtiyaç duyduğu şeylerden yoksun bırakılan insanlar bu sefer de hırsızlık etmek gibi kötü yollara başvurabilir. Demek ki büyükler çocuklara, patronlar ırgatlara, yöneticiler çalışanlara ilgili olurken davranışlarına dikkat etmelidir.
Labels:
Kompozisyon